Csontritkulás viszgálat | csontsűrűségmérés
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Amit a humán papillomavírus (HPV) fertőzésről tudni kell I.

A humán papillomavírusnak (HPV) több fajtája létezik, többségük szexuális érintkezés útján terjed, és hatással lehet a nemi szervekre, a szájra vagy a torokra is.

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés (STD). Annyira gyakori, hogy a legtöbb szexuálisan aktív ember élete egy bizonyos pontján elkapja, még akkor is, ha kevés szexuális partnere volt.

A nemi szerveket érintő HPV fertőzés egyes esetei nem okoznak egészségügyi problémákat. A HPV több mint 150 típusát különböztetik meg. Általában 2 féle osztálya ismert, egyik az alacsony kockázatú, amelyek anogenitális (végbélhez és nem szervekhez tartozó) szemölcsökhöz és enyhe diszpláziához (rendellenes sejtek megjelenéséhez) vezetnek, valamint magas kockázatú típusok, amelyek magas fokú diszpláziával és anogenitális daganatokkal, például méhnyak- és végbélrákkal társulhatnak.

Kiváltó ok

A HPV a nyálkahártyák (száj vagy nemi szervek) és a bőr hámsejtjeit (felszíni sejtjeit) is megfertőzheti, így ezeken a területeken való érintkezés által átadható a fertőzés. A legtöbb ember közvetlen szexuális érintkezés útján kapja el a genitális HPV-fertőzést, beleértve a vaginális, az anális és az orális szexet.

Ritka esetekben egy HPV-fertőzött anya a szülés során átadhatja a vírust születendő gyermekének. Ha ez megtörténik, a gyermekben visszatérő légúti papillomatosisnak nevezett állapot alakulhat ki, amely során szemölcsök jelennek meg a torokban vagy a légutakban.

Tünetek

A HPV fertőzés gyakran nem okoz tüneteket, ezért az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk a fertőzésről, az a rendszeres tesztelés. A HPV a típusától függően évekig megmaradhat a szervezetben. Azonban a legtöbb esetben a szervezet képes antitesteket termelni a vírus ellen, így a vírus egy-két éven belül eltűnik.

Néha a szemölcsök a fertőzést követően hetekkel, hónapokkal vagy akár évekkel később is megjelenhetnek. A jelenlévő szemölcsök típusa általában a HPV típusától függ.

  • Nemi szemölcsök: A genitális régióban - viszkető - apró dudorok vagy lapos elváltozások jelenhetnek meg. Karfiolszerű megjelenésük is a condyloma. Gyakran fájdalommentesek.
  • Közönséges szemölcsök: Durva, a bőrből előemelkedő dudorok, amelyek általában a kézen, az ujjakon vagy a könyökön jelennek meg.
  • Talpi szemölcsök: Kemény, szemcsés dudorok, amelyek jellemzően a lábfejen vagy a sarkakon fordulnak elő.
  • Lapos szemölcsök: Általában sötétebbek, mint a környező bőr. A test bármely részén megjelenhetnek.

A HPV méhnyakrákot és a nemi szerveket érintő betegség mellett a fej, a nyak és a torok daganatait is okozhatja.

A szemölcsöt okozó HPV típusok különböznek a rákot okozó típusoktól. Tehát a HPV okozta genitális szemölcsök nem jelentik azt, hogy daganatos megbetegedés alakul ki.

A HPV által okozott elváltozások gyakran csak a betegség későbbi szakaszában mutatnak tüneteket, mikor azok növekedésnek indulnak.

Ezért is fontos elmenni rendszeresen a szűrésekre, melyek segíthetnek a HPV okozta elváltozások korai diagnosztizálásában.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Dunne EF, Park IU. HPV and HPV-associated diseases. Infect Dis Clin North Am. 2013 Dec;27(4):765-78. doi: 10.1016/j.idc.2013.09.001.

Eileen F. Dunne, Ina U. Park. HPV and HPV-Associated Diseases. Infectious Disease Clinics of North America. Volume 27, Issue 4, 2013. Pages 765-778. https://doi.org/10.1016/j.idc.2013.09.001.

Pizzol, D., Putoto, G., & Chhaganlal, K. D. (2016). Human papillomavirus (HPV) infection. Virusdisease, 27(2), 116–122.

Human papillomavirus (HPV): Questions and answers. (2018).
cdc.gov/hpv/parents/questions-answers.html

Genital HPV infection fact sheet. (2017).
cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

Petca A, Borislavschi A, Zvanca ME, Petca RC, Sandru F, Dumitrascu MC. Non-sexual HPV transmission and role of vaccination for a better future (Review). Exp Ther Med. 2020 Dec;20(6):186. doi: 10.3892/etm.2020.9316.